Tvätta båt - Så gör du en tvätt av båt

Här går jag igenom hur du gör en enkel tvätt av din båt. Passar perfekt att göra inför båtsäsongen eller innan vinterförvaringen.

Medlet jag använder funkar för att få bort smuts både under och över vattenlinjen då det är en alkalisk avfettning som inte torkar ut gummilister eller plast. Går även utmärkt att använda på kapell och sittdynor. Detta är ett effektivt och säkert sätt att rengöra din båt på.

Varför ska man tvätta båten?

Du ska tvätta båten eftersom det är en viktig del av båt-underhållet som förlänger livslängden och bevarar värdet på båten. Att hålla båten ren är inte bara en fråga om utseende. Smuts, alger och salt kan skada ytan och påskynda korrosion och skador.

Regelbunden tvätt skyddar mot detta och gör dina turer på vattnet ännu mer njutbara.

Prylar och medel du behöver för att tvätta din båt

För att göra en enkel och effektiv tvätt behöver du följande:

  • Alkalisk avfettning
  • Tryckspruta
  • Något att skrubba med (till exempel vår träborste eller annan borste/rotborste/lång borste)
  • Högtryckstvätt

Då kör vi igång!

Steg-för-steg guide till enkel båttvätt

Steg 1: Späd ut den alkaliska avfettningen

Det första du ska börja med är att späda ut den alkaliska avfettningen då det är ett superkoncentrat. Här får du gå lite på känsla då det beror lite på hur skitig båten är. Vill du ha ett riktigt starkt medel så rekommenderar jag att du häller i en hel flaska och blandar med 10 liter vatten.

Steg 2: Fyll en tryckspruta

Häll i blandningen i trycksprutan. Att använda en tryckspruta är givetvis valfritt, men det blir lite smidigare. Båtar är ju oftast lite större så för att göra en effektiv och snabb tvätt så gör trycksprutan jobbet riktigt bra.

Steg 3: Lägg på medel

Börja med att spruta på en sida av båten. Smartast här är att dela in båten i tre delar. Ena sidan först, andra sidan sedan och till sist aktern. Detta för att medlet inte ska torka in. När du har lagt på medel på en sida så går du vidare till nästa steg. Är det så att du har en riktigt envis vattenlinje som inte ger med sig med den så rekommenderar att jag du provat helt outspädd alkalisk avfettning.

Steg 4: Börja skrubba och skölj av

Nu har den Alkaliska avfettningen gjort sitt jobb och det är dags att börja skrubba och rengöra. Lägg gärna lite medel på borsten du använder för att fukta upp borsten. När du börjar kommer du snabbt att märka hur lätt smutsen lossnar från båten! Skrubba tills du har gjort klart ena sidan, sedan sköljer du av med högtryckstvätt. Du kommer att få ett riktigt fint resultat! Är det så att båten är riktigt smutsig så upprepar du: lägg på medel - skrubba - spola av. Detta tills du har ett resultat du är nöjd med.

Rengöra kapell och ovandelen av båten

Efter du har gjort klart alla sidor så är det dags att ta sig an resten av båten.

Samma procedur gäller, det är bara att jobba på med den alkaliska avfettningen, borsta och skölja av. Har du ett smutsigt kapell? Inga problem! Lägg på medel, borsta varsamt och spola av. Du kommer att bli förvånad över hur bra resultatet blir.

Snabbt lackskydd på båten

Nu när du har en ren och fin båt är det ett super-tillfälle att lägga på ett snabbt lackskydd för att få en bra vattenavrinning och så att båten blir lite enklare att tvätta nästa gång.

Här funkar vårt Keramiska spray-lackskydd alldeles utmärkt. Spraya på lackskyddet på alla ytor du vill skydda och spola sedan av. Det är inte svårare än så!


Vanliga frågor och svar

Vad är bäst att tvätta båten med?

Medlet som jag tycker är bäst att tvätta båten med är Alkalisk avfettning. Är det riktigt ingrodd smuts och vattenlinje kan man prova att använda en starkare blandning eller rent koncentrat.

Kan man använda bilschampo till båt?

Ja, vill du ge din båt lite extra kärlek så funkar det bra att använda vårt bilschampo.

Kan man tvätta båten med såpa?

Ja, det går att tvätta båten med såpa, men det är mycket roligare med våra produkter!

Hur tvätta båtdynor?

För att tvätta båtdynor så använder du vår Alkaliska avfettning och skrubbar försiktigt. Vill du vara extra försiktig kan du borsta med vår Rekondpensel som är mycket skonsam. Skölj sedan av med vatten.