Tvätta din MC på rätt sätt - enkelt och säkert!

Dags att tvätta motorcykeln? Självklart ska du göra det! Det finns dock en del saker du bör tänka på när du ska tvätta mc.

Det skiljer sig lite mot när du tvättar din bil så vi har tagit fram en enkel guide med tips hur du ska göra en tvätt av motorcykel.

Tvätta MC - så gör du!

Beroende lite på hur smutsig din motorcykel är så finns det lite olika sätt att gå tillväga. Jag skulle säga att den enklaste och mest effektiva varianten är denna nedan och den tar bort mycket smuts och lämnar ett skinande resultat.

Prylar du behöver för snabb och säker motorcykeltvätt

Du behöver följande prylar och medel innan du sätter igång med att tvätta mc:

 • Högtryckstvätt
 • Foamlance
 • Foamlance-skum
 • Rekondpensel och gärna en Bubble wash pad
 • Torkduk


Tvätta din motorcykel - steg-för-steg

 1. Koppla på Foamlancen på högtryckstvätten.
 2. Dränk ner hela hojen med skum. Foamlance-skummet är ofarligt för hojen så se verkligen till att täcka hela motorcykeln.
 3. Jag rekommenderar att gå över hela mc’n med en Rekondpensel efter du har sprutat på skummet. Det gör att du verkligen får bort all smuts. Är hojen bara lite smutsig och bara ska underhålls-tvättas så kan du skippa penseln. Går du inte på med Rekondpenseln så låter du skummet ligga och dra cirka 5 minuter innan nästa steg.
 4. Spola av med högtryckstvätt.
 5. Om du inte har högtryckstvätt så går det att spola av med vanlig trädgårdsslang också, men då måste man gå på smutsen mekaniskt med exempelvis rekondpenseln eller Bubble wash pad för att lösgöra smutsen så den enkelt rinner av med det låga trycket som en vanlig trädgårdsslang har.
 6. Torka av med en fin torkduk för bästa resultat.

Nu är all smuts borta och du har en ren motorcykel!

Lackskydda snabbt och lätt

Vill du ha bra glans och fin vatten-avrinning på lacken och övriga ytor på hojen så rekommenderar vi att du lägger på keramisk detailer på ytorna du vill ha blanka, lena och vattenavstötande.

Spraya bara på medlet och torka av det med en mikrofiberduk. Vi har alltid instruktionsvideos under varje produkt på hemsidan för att du ska kunna förstå hur man applicerar varje produkt.

Tvätta riktigt grisig mc

Är det så att det var ett tag sedan du tog hand om din mc så kan du lägga till följande.

Använd kallavfettning

Sitter det mycket asfalt & tjära eller fett & olja från exempelvis kedja eller motor som har satt sig så kan du använda dig av kallavfettning innan du kör skumtvätten.

Då får du bort all hårt sittande smuts som är olje- och fettbaserat. Spola sedan av med med högtryckstvätten.

Se dock till att absolut INTE använda alkalisk avfettning då detta förstör kromet och aluminiumet som sitter på de flesta motorcyklar. Detta gäller alla produkter som har pH värde upp över pH12 och uppåt. Kemikalier med så högt pH skadar kromytor.

Flygrostborttagare

Med vår magiska flygrostborttagare får du bort flygrost och annan hårt åtsittande smuts och orenheter.

Bästa tipset jag har här är att spruta på det på fälgar och däcksidor där det kan sätta sig riktigt hårt. Spruta på och låt sitta en stund. Medlet blir lila när det börjar verka.

Spola sedan av och fortsätt med tvätten enligt steg-för-steg guiden ovan.

Vanliga frågor och svar om tvätt av mc

Kan jag förstöra min motorcykel när jag tvättar den själv?

Nej, det kan du inte om du följer våra steg. Det värsta som kan hända är om det kommer vatten i någon kontakt. Det är då oftast bara att vänta tills det torkar så funkar allt igen. Har du byggt själv på hojen bör du dock vara extra försiktig om du inte använt klassade kontakter. Kommer det vatten i en kontakt så kan man dessutom bara ta en tryckluftspistol och blåsa bort vattnet. Det är alltid rekommenderat på en hoj om man vill få den där riktiga finishen som blir när man blåser bort allt vatten.

Kan jag verkligen tvätta min mc med högtryck?

Självklart, absolut! Inga problem. Tänk bara på ovan punkt gällande EGNA elkontakter.

Kan jag tvätta min mc med såpa eller diskmedel?

Absolut! Men såpa, diskmedel eller tvål är aldeles för svaga medel och kommer inte ge dig det resultatet som du önskar dig. Använd istället medel som vi har provat och som är avsedda för fordon och som verkligen tar bort smutsen, detta för att få ett grymt resultat!

Kan jag använda avfettning på min hoj?

Alkalisk avfettning får aldrig användas på en motorcykel, cross eller fyrhjuling. Detta beror på att det ofta finns delar av krom & aluminium som lätt skadas av stark alkalisk avfettning. Använd istället endast kallavfettning där det finns olja eller fett. Annars använd bara foamlance skum!