JAG SKA TVÄTTA MIN BIL UTVÄNDIGT, VAD BEHÖVER JAG?

Här listar jag de bilvårdsprodukter som jag själv valt ut och som jag tycker är dom allra viktigaste för att tvätta bilen. Dessa produkter bör du ha för att kunna göra en riktig, bra och grundlig tvätt av bilen som blir väldigt enkelt att utföra.

TVÄTTA BILEN STEG FÖR STEG UTVÄNDIGT

Här listar jag allt i rätt ordning så du ser i vilken ordning medlen skall användas för att tvätta bilen steg för steg.

bild på kallavfettning i 0,5liters flaska

Steg 1: Kallavfettning

Använd denna kallavfettning om du har kört i vägsalt på vintern då den passar väldigt bra för att vintertvätta bilen eller om du vill ta bort för att ta bort svarta asfaltsprickar eller oljefläckar, diesel, fettfläckar och annat fettlösligt.

 • Spraya kallavfettning över hela bilen på torr lack, oftast behövs inte läggas högre upp än till handtagen på bilen men glöm inte att lägga på hela bakdelen hela vägen upp till taket då vägsmutsen virvlar runt där av fartvinden. Glöm inte fälgarna! Här kan du läsa mer om du vill gå åt fälgarna lite hårdare. Låt verka i 5 minuter och spola därefter av med högtryckstvätt.

bild på flygrostborttagare i 0,5liters flaska

Steg 2: Flygrostborttagare

Nu är det dags för våran mirakelprodukt flygrostborttagare som löser upp allt möjligt. Den kommer ta bort så gott som allt smuts som är fastbränt och som annars inte vill lossna. Produkten tar även bort bruna prickar på lacken samt kan användas som en perfekt fälgrengöring.

 • Spraya på lacken och eller på fälgarna, kan appliceras både på blöt och torr yta. Medlet kan läggas på hela bilen inklusive tak, rutor & motorhuv. Vänta tills medlet blir lila (syns som små prickar och rinningar som blir lila) Då har medlet löst upp alla smutspartiklar och flygrost. Spola därefter av.
 • Använd med fördel en fälgborste pro eller en rekondpensel för att pensla flygrostborttagaren på fälgarna.

bild på alkalisk avfettning i 0,5liters flaska

Steg 3: Alkalisk avfettning

Här har vi en alkalisk avfettning som skulle kunna användas som steg 1 innan schampo på sommaren. Om det är sommar så skulle jag säga att du i många gånger kan skippa både steg 1 & steg 2 och uteslutande kan använda endast denna avfettning mot sommar-smutsen. Den här produkten tar bort flugor, insekter, mögel, alger, sot, damm, lera m.m. Är även en mycket bra produkt för båtar, husvagnar & husbilar.
Rengör även gummimattor, cab-tak, sufletter, textilmattor, husfasad, stenplattor m.m.

 • Blanda ut produkten enligt instruktionerna med vatten för bättre ekonomi och räckvidds-längd av produkten. 
 • Spraya på över hela fordonet, vänta nån minut. Spola av med högtryckstvätt.
bild på flaska med bilschampo i

Steg 4: Schampo

Ett riktigt bra bilschampo är viktigt att använda för att få till slutfinishen av biltvätten. Bilschampot gör det sista jobbet innan det är dags att spola av och torka bilen torr. Detta schampot skummar ruskigt bra.

 • Droppa i 1 eller 2 korkar av medlet i en tvätthink och spola i vatten. Spelar ingen roll om du kör kallt eller varmt vatten. Använd en mikrofiber tvättplatta eller en tvätthandske istället för en traditionell skum-svamp som måste kasseras efter en enda tvätt p.g.a risken för tvättrepor. Dessa tvätthandskar & tvättplattor är gjorda av mikrofiber och fångar både in smuts och stenar bra samt kan tvättas i tvättmaskin.

Detta steg kan också bytas ut mot en skumtvätt. Läs mer här!

bild på multirengöring i 0,5liters flaska

Invändig rengöring

För invändig rengöring av bil har vi vår multirengöring som finns i flera olika dofter och storlekar.

För insidan av bilen så har jag tagit fram ett medel som kan göra allt!

Produkten multirengöring kan spädas ut med vatten och du får därmed en räckvidd på upp mot 5ggr mer om du späder ut till max dosering. Medlet rengör allt invändigt såsom bland annat:

 • Plastdetaljer
 • Skinnsäten
 • Mocca-säten
 • Tygsäten
 • Ratt
 • Gummi
bild på torkduk med måtten 50x80cm

När du tvättat klart

Då är det dags att ta fram torkduken. Här har vi vår torkduk 50x80cm som är grym. Här kan du kasta allt vad som heter sämskskinn i soptunnan. Den här duken är 10ggr bättre än ett sämsk-skinn och torkar hela bilen torr på nolltid. Om du torkar bilen torr så undviker du dessutom att det blir vattenprickar (kalkfläckar) efter vattnet annars när det torkar in.

bild på fälgborste

Fälgarna

Om du vill ha dina fälgar riktigt riktigt rena så rekommenderar jag att ni kör med denna fälgborste tillsammans med fälgsyran eller flygrostborttagaren när ni ska göra ren fälgarna från flygrost. Denna borste för fälgar är tillräckligt hård för att skrapa bort smutsen men också tillräckligt skonsam för fälgarnas lack och skadar inte fälgarna.


EFTER TVÄTTEN

Efter tvätten rekommenderar jag att du använder ett keramiskt lackskydd för extra glans och skydd. Läs mer här!

Vill du ge bilen extra mycket kärlek så rekommenderar jag även att du gör en motortvätt.

Produkterna som används har du här

Senaste från youtube