Så här tvättar du bilen på vintern

Här går vi igenom hur du på bästa och enklaste sätt ska tvätta bilen på vintern. Vi kommer att gå igenom två olika metoder. En som är superenkel och snabb som tar bort allt vägsalt och asfaltsprickar och en som är en mer grundlig biltvätt som funkar bra i minusgrader.

Varför ska du tvätta bilen på vintern?

På vintern fastnar det massor med vägsalt av trafikfilm på bilen och den blir lätt väldigt smutsig. Dubbdäck river upp smuts från vägen som fastnar på bilens lack som skadar lacken och kan öka risken för rost. Låter du salt och tjära sitta på lacken så fräter det och lacken blir matt.

Rent säkerhetsmässigt är det också bra att ha en ren bil på vintern. Du syns bättre i vintermörkret och du slipper böter om din regplåt är så pass skitig att den inte syns.

Låter du smutsen sitta under hela vintern så kommer du få det riktigt jobbigt att få bilen ren när du tvättar den utvändigt igen. Se därför till att tvätta den även under vintern.

bild på kallavfettning 1 liter i flaska

Snabb vintertvätt av bilen

Enklare än så här blir det inte att göra en snabb tvätt av bilen på vintern. Vi använder enbart ett medel. Det här behöver du:

Steg-för-steg guide för att göra en snabb tvätt av bilen på vintern

Enkel guide för en snabb vintertvätt av bilen.

 1. Se till att lacken är torr för bästa resultat. Är bilen isig eller snöig, se till att spola av den och få den torr igen, annars biter inte kallavfettningen lika bra.

 2. Lägg på rejält med kallavfettning över hela bilen. Spraya på överallt, det är ingen fara att köra på plastytor och lyktor med vår kallavfettning. För att göra det enklare kan du använda en tryckspruta.

 3. Spola av med högtryckstvätt.

Rejäl biltvätt på vintern

Har du en riktigt grisig och smutsig bil så gör en rejäl biltvätt för att få bilen skinande ren. Du behöver följande bilvårdsprodukter:

Steg-för-steg guide för att göra en rejäl biltvätt på vintern

 1. Är bilen isig eller snöig, börja med att få bort allt. För bästa resultat ska du även se till att lacken är torr.

 2. Spraya på kallavfettning över hela bilen där du ser att det finns smuts.

 3. Spola av med högtryckstvätten.

 4. Lägg på flygrostborttagare på bilen och låt det verka. Se till att lägga på ordentligt på fälgar där det ofta är extra smutsigt.

 5. Spola av med högtryckstvätten.

 6. Koppla på foamlancen och skumma ner hela bilen ordentligt. När du har lagt på foamlanceskummet kan du, om du vill, även köra en omgång med en Bubble Wash Pad för att få bort ytterligare smuts.

 7. Spola av med högtryckstvätten igen.

 8. SUPERTIPS! Lägg på keramiskt spray-lackskydd. Gör du även detta moment kommer det gå mycket lättare att tvätta bilen nästa gång och du kan förmodligen bara göra en snabb tvätt. Spraya ut i långa drag och spola sedan av med högtryckstvätten. Du kommer att se att vattnet pärlar sig och du har därmed fått en fin lackskyddad yta som står emot smuts bättre.

  Vill du ett ännu starkare lackskydd och mer glans så kan du vaxa bilen istället.

Vanliga frågor om att tvätta bilen på vintern

Kan man tvätta bilen när det är minusgrader?

Ja! Inga problem så länge du använder våra medel och rekommenderade guider. Har du tillgång till tvätthall är det såklart ett plus och gör det enklare.

Hur kallt är för kallt för att tvätta en bil?

Du bör inte tvätta bilen när det är kallare än -10 grader. Detta för att förhindra att vattnet och medel du lägger på bilen ska frysa.

Är det bra att tvätta bilen när det är kallt?

Ja! Det är oftast viktigare att tvätta bilen när det är kallt på grund av allt salt, smuts och modd som flyger upp från dubbdäck och vägbanan.

Kan man tvätta en snöig bil?

Det går fint så länge du spolar eller borstar av den först och får bort all snö. Att tvätta en helt igensnöad bil kommer inte att ge någon effekt.

Hur ofta ska man tvätta bilen på vintern?

Detta beror helt på hur skitig din bil är och vart i landet du bor. En vanlig rekommendation är att tvätta bilen en gång i månaden vid daglig användning men på vintern kan det vara läge att göra det oftare så att inte tjära, salt och smuts sätter sig.