Vaxa bilen - gör en grym vaxning av din bil

Här ska jag gå igenom hur man på ett enkelt och lätt sätt vaxar bilen. Att vaxa bilen kräver lite tid, men resultatet du får gör att lacken på bilen skyddas under lång tid. Efter en vaxning blir bilen enklare att tvätta, står emot smuts, väder och vind bättre, får grym avrinning och kommer att glänsa som aldrig förr!

Vaxa bilen - gör så här!

Innan du vaxar bilen bör du tvätta bilen grundligt och för absolut bästa resultat, gå även över bilen med en lerduk för att få lacken riktigt ren i dess porer och efter det kan du polera bilen. När du är klar med detta behöver du följande för att vaxa bilen:

Produkter du behöver för att vaxa bilen


Vaxa bilen i 5 enkla steg

Steg 1:

Doppa/gnugga vaxapplikatorn i vaxburken så att den får lite vax på sig.

Steg 2:

Dra sedan ut vaxet på lacken. Jag brukar köra i cirklar och en panel i taget, det tycker jag blir bäst.

Steg 3:

Torka sedan av vaxet med en torkduk, antingen med vår finaste torkduk eller vår keramiska torkduk.

Steg 4:

Fordonet ska sedan helst stå och härda i 12 timmar under tak eller i ett garage om det är varmt ute.

Steg 5:

När du har torkat av - njut av glansen och en nyvaxad bil!

Varför ska man vaxa bilen?

Man ska vaxa sin bil för att skapa ett långvarigt lackskydd och för att göra bilen lättare att tvätta. Dessutom hjälper det till att behålla värdet på bilen då lacken bättre står emot UV-strålar, föroreningar, vägsalt och annan smuts.

Har du små repor på lacken så kan även vårt keramiska hybridvax hjälpa till att fylla dessa så att även lacken blir mindre repig!

Vilka olika typer av bilvax finns det?

Det finns en rad olika bilvaxer på marknaden och här går jag igenom de olika produkttyperna.

Hårdvax

Den vanligaste och äldsta typen av vax. Är i en fast form, tänk samma konsistens som hårvax och består oftast av karnaubavax. Karnaubavax utvinns från Karnaubapalmens blad som skärs av, torkas och kokas i vatten.

Keramiskt hybridvax

Här hittar vi vårt egna vax! Ett keramiskt hybridvax består av flera olika vaxsorter och ger en keramisk effekt på lacken. Det finns olika varianter på marknaden men vårt bilvax innehåller bivax, carnauba och montanvax för absolut bästa effekt.

Flytande vax

Även här finns det många olika varianter och blandningar men precis som det låter så är det flytande istället för fast.

Sprayvax

Vax som du snabbt sprayar ut och torkar av.

Bilschampo med vax

Det finns även en del bilschampon som innehåller en del vax. Du tvättar helt enkelt bilen med bilschampot precis som vanligt och du får då en lätt vaxad yta efter tvätten.

Vanliga frågor och svar om att vaxa bilen

Vilket bilvax ska jag välja?

Vilket bilvax du ska välja beror på en rad olika faktorer. Hur länge vill du att vaxet ska sitta kvar på bilen? Har du smårepor som du vill ska fyllas? Har du mycket eller lite tid? Hur mycket vill du att fordonet ska glänsa efter vaxet? Det är helt enkelt en smaksak. Vill du att det ska gå fort och du bara vill ha ett bra lackskydd kan du välja vårt keramiska-spraylackskydd. Vill du lägga ner lite tid och ge ditt fordon mycket kärlek och ett vax som sitter länge så är det vårt keramiska hybridvax du ska välja.

Hur ofta ska jag vaxa min bil?

Hur ofta du ska vaxa din bil beror på lite olika saker. Dels hur pass bra vaxning bilen har fått innan, hur ofta den tvättas och hur pass mycket påfrestningar lacken utsätts för. En tumregel är att vaxa bilen två gånger per år. När du börjar märka att när vatten kommer på bilen och det inte pärlar sig, då kan det vara dags för en ny vaxning.

Kan man lägga på vax utan att polera bilen innan?

Ja, det går bra. Men bäst effekt får du om du även polerar bilen innan.