Så gör du en skumtvätt på bilen med foam lance

Vill du på ett roligt och enkelt sätt att tvätta bilen? Använd en foam lance! Med en foam lance får du en exemplarisk skumtvätt av din bil som både är effektiv och riktigt skoj.

Vad är en foam lance?

En foam lance, som vi även kallar skumspruta, är ett tillbehör som används tillsammans med högtryckstvätten för att spruta på rengöringsmedel och skum på bilen snabbt, jämnt och smidigt.

Den är gjord för att blanda rengöringsmedel med vatten under högt tryck för att skapa ett tjockt, gräddigt skum som tränger igenom smuts, damm och annat skräp som satt sig på bilen och gör det lättare att skölja bort.

En foam lance består av en behållare för medlet som du använder, en anslutning där en särskild adapter till just din högtryckstvätt monteras, samt en justeringsskruv ovanpå. Med denna skruven kan du ställa in mängden medel som blandas med vattnet.

Det tjocka skummet som genereras av foam lancen ger bättre fäste mot ytan som ska rengöras och gör att medlet får mer tid att arbeta innan det rinner av. Detta blir grymt effektivt och ger en djupare och mer grundlig rengöring jämfört med att enbart använda vatten och schampo.

När du har provat en foamlance kommer du i princip aldrig att vilja använda hink och svamp igen!

Varför använda sig av foam lance?

Okej, så låt oss prata lite om varför vi ska använda oss av en foam lance, eller som vi säger på svenska, skumspruta eller skumkanon. För det första är det så mycket bättre att använda en foam lance istället för att gnugga med schampo från en hink. Varför gnugga bilar för hand när du kan låta en foam lance göra jobbet åt dig? Dessutom är skumlansen sjukt lätt att använda.

Foam lance är riktigt bra att använda för att göra en säker tvätt av motorcykeltvätt av motorn på bilen, tvätt av veteranbil eller när du tvättar din husbil.

Varför är en foam lance bättre då? Jo, det går snabbt, är kul och det är lätt att få ett jämnt skum över hela fordonet.

Skumtvätt bil - steg-för-steg

 1. Montera foam-lancen på högtryckstvätten med hjälp av rätt adapter.
 2. Fyll behållaren med foamlance skum eller vanligt bilschampo.
 3. Provspruta lite och ställ in foam-lancen med justeringsskruven ovanpå tills du tycker skummets tjocklek blir tillfredsställande tjockt. tänk på att desto tjockare skum desto mer medel kommer att gå åt.
 4. Spruta på skum så att du täcker hela bilen ordentligt.
 5. Låt skummet ligga och dra en stund, cirka 5 minuter.
 6. Medan du väntar kan du byta tillbaka munstycket på din högtryckstvätt till det vanliga avspolningsmunstycket.
 7. Gnugga nu gärna skummet med en tvättsvamp eller mikrofiber wash pad för extra bra resultat.
 8. Spola sedan av.
monterar foam lance på högtryckstvätt


Färdigt! Enklare kan det inte bli!


Olika medel att använda vid skumtvätt

Man skulle kunna tro att det bara är foamlance skummet som man kan använda, men det är faktiskt fel. Nedan går vi igenom de medel du kan använda när du tvättar din bil.

Foamlance skum

Det absolut vanliga att använda. Är ett skumschampo som är anpassat för just foam lance. Här kan du välja dosering själv. Har du en riktigt skitig bil behöver du inte spä ut den alls utan kör den koncentrerad. Ska du bara köra en underhållstvätt eller en lätt tvätt kan du med fördel späda ut medlet så det räcker det till många många tvättar.

Alkalisk avfettning

För de riktigt tuffa jobben eller innan du kör på foamlance skum, helt beroende på hur smutsig bilen är. Med alkalisk avfettning i foamlancen kör du på medlet riktigt snabbt på bilen istället för att använda en tryckspruta eller vanlig sprayflaska.

Bilschampo

Lägg snabbt ett lager bilschampo på bilen. Du måste sedan köra på med tvättplatta eller tvätthandske för att det ska ge ett bra resultat.


Du kan även välja att göra din egen mix. Det som är mest populärt är att blanda foamlance-skummet med en liten skvätt alkalisk avfettning. Då får du ett riktigt starkt medel som blir brutalt effektivt.

Vad du behöver för att skumtvätta bilen

För att komma igång med skumtvätt så behöver du följande prylar:

 • Högtryckstvätt
 • Foam lance
 • Adapter som passar din tvätt
 • Medel att fylla behållaren med
 • Eventuellt byta flödesmunstycke om tvätten inte vill fungera optimalt med foamlancen p.g.a fel motstånd på vattnet. (mycket sällsynt)


I de fall flödesadapter behövs är när du är i en GDS-hall eller när du använder dig av lite större maskiner. Nedan hittar du en tabell där du ser vilket flödesmunstycke som passar till vilken vattenmängd.

Vattenmängd Flödesmunstycke
Under 6 liter/minut 1.1 mm
Över 6 liter/minut 1.2 mm (vanligast och den som levereras med vår foam lance)
Över 8 liter/minut 1.3 mm
Över 9 liter/minut 1.35 mm
Över 10 liter/minut 1.4 mm (vanligast i GDS-hallar)
Över 18 liter/minut 2.0 mm

För att ta reda på vilken vattenmängd just din högtryckstvätt har så är det enklast att Googla fram det genom att söka på din högtryckstvättmodell.

olika adaptrar för högtryckstvättar till foam lance

Adaptrar till foam lance

För att koppla på skumsprutan (foam lancen) på din högtryckstvätt så behöver du en adapter. Vi har adaptrar till alla högtryckstvättar. Det enklaste sättet för att ta reda på vilken adapter du ska ha är att du klickar in på din högtrycksmodell via knappen här nedan och sedan jämför med hur din högtryckstvätt ser ut.

Är du osäker så är det bara att maila eller ringa till oss!

Vanliga frågor och svar om skumtvätt

Hur tjockt skum behöver jag?

Det är en smaksak skulle jag säga. Men det behövs egentligen inte särskilt tjockt skum för att medlet ska verka. Så ganska lite skum behövs faktiskt för att det ska bli rent och fint.

Vilken blandning ska jag ha?

Beroende på hur smutsig bilen är påverkar hur din blandning ska se ut. Ska du köra en underhållstvätt så behöver du bara lite foamlance-skum medel och spä ut med vatten för ett bra resultat. En riktigt skitig bil med intorkad smuts och mycket flugor så kör du koncentrerat foamlance skum och alkalisk avfettning samt går på manuellt och hjälper till med en tvättsvamp eller tvätplatta.

Hjälp! Högtryckstvätten pulserar med foamlance, eller Högtryckstvätten får dåligt skum med Foamlance.

Ingen fara, till 99% behöver du bara byta flödesmunstycke, ett litet munstycke som liknar ett förgasarmunstycke till exempelvis en moped. Det går skitsnabbt att byta och du byter det såhär:

 • Gänga av hanen ( den chromade kopplingen där du klickar på din adapter, från foam lancen.
 • Gänga loss nuvarande flödesadapter med en vanlig platt skruvmejsel.
 • Ta ur munstycket
 • Sätt i det nya munstycket och skruva fast allt i omvänd ordning
 • På med adaptern igen och prova!

Nu har du förmodligen löst problemet, annars är det bara att höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Varför får jag dåligt skum?

Kan vara samma fel här att du behöver byta flödesadaptern.

Kan jag använda foam lance i en GDS-hall?

Jajjamensan! Inga problem. Se bara till att använda ett flödesmunstycke som passar till de lite större maskinerna som ofta används i GDS-hallar. Ett tips är även att köpa på dig en mikrolans så att du kan spola av smidigt då det ofta är trångt i hallarna. Oftast är det 1.4mm munstycket som du behöver byta till.