Tvätta husbilen – Så gör du på bästa sätt

I den här guiden ska jag gå igenom hur man tvättar en husbil. Jag ska visa hur enkelt man får ren husbilen med ett endaste medel.

Det florerar så mycket olika rykten, tankar och fördomar om hur man inte ska tvätta en husbil, så jag ska visa hur man gör det på det bästa och säkraste sättet.

Rengöringsmedlet vi använder för att tvätta husbil

Det jag använder mig av i guiden för att tvätta husbilen är alkalisk avfettning. Medlet går bra att späda ut och kommer att räcka riktigt länge om du gör det.

Ett supertips när du använder alkalisk avfettning är att du kan lägga på medlet med tryckspruta eller foam lance (skumkanon), då går det riktigt fort.

Vad ska man tänka på när man tvättar en husbil?

Många tror att man bara kan använda bilschampo när man tvättar men så är inte fallet. När du tvättar en husbil så är det ofta mycket flugor och organisk smuts från naturen som sitter på lacken och karossen, och det går busenkelt att få bort med vår alkaliska avfettning som har ett högt pH-värde som enkelt löser upp insekter, flugor och mygg.

Det man ska tänka på är att absolut inte använda en avfettning som är petroleumbaserad, alltså en avfettning som är baserad på olja (kallavfettning). Anledningen till det är att tätningar, skarvar & limningar då potentiellt kan lösas upp av kallavfettningen som är ett lösningsmedel. Därför ska ni använda alkalisk avfettning och då är ni 100% säkra på att den inte löser upp några tätningar.

Det här behöver du för att tvätta husbil

För att göra arbetet så smidigt som möjligt rekommenderar jag att du använder en teleskopborste när du rengör husbilen. Husbilar är högre och större än vanliga bilar och med en teleskopborste kommer du enklare åt och når utan att behöva använda en stege eller pall. Men har du inte en tvättborste går det även bra med en tvättsvamp eller tvätthandske.

Kort och gott, du behöver alltså:

  • Alkalisk avfettning
  • Teleskopborste / tvättsvamp / tvätthandske
  • Sprayflaska / tryckspruta eller foamlance
  • Högtryckstvätt / trädgårdsslang


Sedan är det bara att börja!

Tvätt av husbil: Steg-för-steg guide

Steg 1: Späd ut den alkaliska avfettningen

Vår alkaliska avfettning är otroligt stark och du kan späda ut den så att du får upp till 20 liter färdig avfettning. Beroende på hur smutsig din husbil är så kanske du behöver starkare medel än det så det beror helt på hur mycket smuts och hur länge det har suttit på husbilen. Är du osäker så kör du ungefär 1/3 av flaskan i en 5-litersdunk så har du en blandning som funkar riktigt bra.

Häll sedan i blandningen i en sprayflaska, tryckspruta eller en foam lance.

Steg 2: Börja med husbilstaket

Har din husbil stått länge eller har ett smutsigt tak så börjar du där. Detta för att inte smutsa ner bilens sidor igen när du fortsätter där. Lägg på medlet över hela taket, det går även fint att lägga på solpanelerna om du har det.

Efter du har lagt på medlet så börjar du gnugga med borsten där du började då medlet har fått ligga och dra lite. Ett kanontips är att spruta på lite avfettning på borsten innan du börjar för en extra boost av rengöringsmedel.

Spola sedan av hela husbilstaket med högtryckstvätt. Det går även med en vanlig trädgårdsslang om du vill vara extra försiktig.

Steg 3: Rengör sidorna av husbilen

Upprepa samma procedur som på taket. Lägg på medel noggrant på sidorna, fronten och bakre delen av husbilen. Låt verka en liten stund och gnugga sedan med borsten för att rengöra.

Nu har du förmodligen fått bort alla fläckar och löst upp smutsen. Låt aldrig medlet torka in och använd aldrig avfettningsmedel i direkt solljus så medlet riskerar att torka in.

Steg 4: Spola av med högtryckstvätt

Spola av hela husbilen, alla sidor, fronten och bakre delen med högtryckstvätt. Funkar även bra med trädgårdsslang även här om du har gjort ett bra arbete med den alkaliska avfettningen.

Steg 5: Slutfinish med skyddande schampo

För att rengöra husbilen ytterligare samt att få ett helt okej skydd utan att lägga en massa tid på polering så funkar vårt schampo med avrinning riktigt bra. Har du en foam lance blir detta steg riktigt lätt och roligt. Fyll foam lancen med schampot, spruta på över hela husbilen och spola av. Färdigt

Har du inte det är det bara att ta en hink och fylla upp med vatten och schampo och gå över hela husbilen med en tvättsvamp eller tvätthandske och sedan spola av.

Nu har du fått en superfin husbil och även ett skyddande lager med avrinning som gör att husbilen blir enklare att tvätta nästa gång och att smutsen inte sätter sig lika lätt.

Ren husbil!

När du är färdig med alla stegen har du gjort en riktigt bra rengöring av husbilens yttre och kan njuta av en ren och fin husbil igen! Lycka till!

Frågor och svar om husbilstvätt

Vad gör jag om det läcker in vatten eller fukt när jag tvättar husbilen?

Detta kan såklart hända beroende på hur gammal din husbil är samt hur tät den är runt fönster och andra öppningar. Det du gör om detta skulle inträffa är att du sätter in en avfuktare ett tag så är problemet löst.

Kan jag använda högtryckstvätt när jag spolar rent husbilen?

Det går jättebra! Vill du vara försiktig så använder du bara ett svagare tryck med trädgårdsslang eller spola med högtryckstvätten på ett längre avstånd.

Hur ofta ska jag tvätta min husbil?

Detta beror helt på hur miljön ser ut runt där husbilen står samt hur ofta och länge den har använts. Många husbilsägare tvättar av sin husbil efter en resa för att den ska vara ren och fin till nästa äventyr.