Gör en säker motortvätt

Visst är det riktigt trevligt att öppna motorhuven och se ett skinande rent motorutrymme? Att hålla motorn ren och prydlig är dessutom gynnsamt för dess livslängd och för de elektroniska kopplingarna.

Här går vi igenom hur du gör en säker motortvätt av bil samtidigt som du enkelt får bort all smuts från motorrummet. Följer ni guiden så lovar jag att ni får ett sjukt bra resultat. Låt oss börja!

Felfri motortvätt

Många är oroliga över för att tvätta bilens motorutrymme, men jag hävdar att vem som helst kan göra det själv efter att ha gått igenom denna guide. På de flesta nya bilar är elektroniken, som är mest känslig, täckt och skyddad i plastlådor och kåpor, så det är främst på äldre bilar som man ska vara extra försiktig.

På äldre bilar, se till att täcka över främst generatorn. Det är nämligen den som kan ta mest permanent skada av vatten. Jag rekommenderar att du täcker över den med en vanlig plastpåse eller sopsäck.

Får man in vatten på äldre bilar där tändstiften eller rotorn är då kan det bli att bilen inte startar, den kommer dock att starta så fort det torkat upp. Du kan blåsa allt torrt med tryckluft.

Utrustning du behöver för motortvätt

Det här är utrustningen och de medel jag rekommenderar för att göra en riktigt bra tvätt av motorn:.

  • Högtryckstvätt
  • Handskar (frivilligt)
  • Alkalisk avfettning
  • Kallavfettning
  • Flygrostborttagare
  • Tryckspruta
  • Rekondpensel
  • Mikrofibertorkduk exempelvis 40x40

När du har alla prylar på plats så är det bara att börja!

Säker och grym motortvätt bil: Steg-för-steg

Följ stegen nedan så garanterar jag att du gör en riktigt bra tvätt av motorn på bilen.

Steg 1: Spruta på kallavfettning

Börja med spruta på kallavfettning överallt. Kallavfettningen löser upp olja, fett och annan smuts som inte är organisk. Spola därefter rent med vatten.

Steg 2: Lägg på alkalisk avfettning

Här kan ni med fördel använda en av mina trycksprutor då ni kan späda ut den alkaliska avfettningen för att räcka längre och fortfarande med ett ruskigt bra resultat.

Jag brukar köra ungefär 1/5 del alkalisk och resten vatten i en tryckspruta. Jag vill ha en stark blandning i motorutrymmet.

Lägg sedan på med trycksprutan.

Steg 3: Börja borsta (PURE SATISFACTION)

Nu börjar det riktigt roliga! Gå på med rekondpenseln och borsta runt i hela motorutrymmet. Nu släpper det direkt och du börjar nu se hur rent det verkligen kommer att bli.

Du kan också lägga på lite alkalisk avfettning i din borste så får du bättre effekt.

Steg 4: Spola av

Kör på med högtryckstvätten och se hur smutsen släpper direkt. I många fall blir motorutrymmet rent och fint efter detta steg.

Är det så att du har hårt åtsittande smuts kvar nu så går du vidare till steg 5.

Steg 5: Den magiska flygrostborttagaren

Spraya ut flygrostborttagaren över hela motorutrymmet och på motorn. Du kommer att se att medlet blir lila där det finns smuts du inte har sett innan. Borsta sedan igen med rekondpenseln. Spola av.

Detta steg kan du upprepa hur många gånger som helst om du vill ha ett superrent motorutrymme.

Steg 6: Dags för skum!

Ta din motortvätt till nästa nivå och ge även utrymmet en omgång med foam lance. Koppla på foam lancen och dränk motorn med skum. Låt det dra några minuter, kör en snabbrunda med penseln igen och spola av! Använd lågt tryck, behövs inte mer eftersom du gnuggat loss smutsen med penseln redan.

Här kan du läsa mer om hur du använder foam lance.

Är det så att du inte har en foam lance lägger du på vårt schampo med hjälp av en vanlig tvätthink med vatten och schampo. Schamponera och spola sedan rent.

Steg 7: Torka av

Plocka fram mikrofibertorkduken och torka av överallt där du kommer åt, har du en kompressor så funkar det kanon att blåsa torrt med denna också.

Blir mikrofiberduken smutsig efter du har använt den så tvättar du den enligt vår guide för tvätt av mikrofiber.

Nu har du ett fantastiskt skinande rent motorutrymme!

Vanliga frågor och svar

Är det bra med motortvätt?

Ja, det är trevligt och bra att ha ett rent motorutrymme. Att hålla motorn ren och prydlig ökar dess livslängd och du kommer enklare och snabbare kunna se om någonting är trasigt eller läcker olja eller avgaser.

Vad är det viktigaste man ska tänka på vid tvätt av motorn och motorutrymmet?

Det viktigaste att tänka på när man motortvättar en bil är att vara särskilt försiktig med generatorn. På nyare bilar är ofta den känsliga elektroniken skyddad under plastkåpor. På äldre bilar bör man täcka över särskilt känsliga delar som generator och rotor för att undvika skador.

Hur ofta ska man tvätta motorn?

Beror helt på hur bilen används och i hur smutsiga miljöer man har använt bilen. Du kan tvätta motorn när du ser att den är smutsig eller om du önskar att den ser ren och fin ut.