Så här ska du tvätta dina mikrofiberdukar

Mikrofiberdukar är viktiga för en lyckad bilvård. Dessa dukar, kända för sitt sjukt effektiva sätt att rengöra, torka av och fånga upp smuts, kräver rätt skötsel för att hålla sig i bästa skick. Det är inte bara för att bevara dukens kvalitet, utan även så att duken funkar bra vid varje användning. Vill du nörda ner dig ytterligare i tvätt av mikrofiber så kan du fortsätta läsa längrehela guiden ner annars har du en enkel guide nedan., men för dig som vill komma igång snabbt och få reda på det viktigaste har du det här.

Det skiljer sig lite i tvättråd beroende på vilken duk du har, följ dessa råd för att lyckas.


Tvätt av mikrofiberdukar

Dessa råd gäller alla våra dukar förutom Torkduk Exklusiv.

  1. Tvätta i tvättmaskin 30-40° med vanligt kulörtvättmedel - ANVÄND EJ SKÖLJMEDEL!
  2. Häng upp på tork eller torktumla.

Enkelt! Du har nu nytvättade fräscha dukar att använda.

Tvätt av Torkduk Exklusiv

Då denna duk är lite finare och tjockare än övriga ska du tvätta den lite mer varsamt.

  1. Tvätta denna med koncentrerad Multirengöring eller Alkalisk avfettning. Häll 2-3 korkar i duken och släng in i maskinen.
  2. Kör den i tvättmaskinen på 40-60° helst i en tvättpåse.
  3. Häng upp på tork eller torktumla, men gör det då i tvättpåse annars riskerar mikrofibertrådarna att fastna någonstans i torktumlaren och slitas upp.

Nu vet du allt du behöver veta för att tvätta mikrofiberdukar. Vill du ha mer tips inför tvätt, förvaring av dukar och tips för att få dem att hålla längre så är det bara att fortsätta läsa!

Inför tvätt av mikrofiber

Innan du börjar tvätta dina mikrofiberdukar finns det två saker du kan tänka extra på:

Sortera dukarna

Det är bra att skilja olika typer av mikrofiberdukar åt. Både vad du har använt de till och vilket material de är gjorda av är bra att särskilja. Sortera därför så gott det går mellan mikrofiberdukar, torkdukar och glasdukar.

Har du dukar som du använder till ett speciellt område på bilen, till exempel när du städar insidan av bilen eller fälgarna kan det vara läge att separera även dessa åt.

Undvik att blanda med annan tvätt

Det kan vara lockande att slänga in dukarna tillsammans med den vanliga tvätten. Men det är en dålig idé, ludd från andra kläder kan fastna i dukarna och försämra funktionen.

Tvätta mikrofiberdukarna

Nu är det dags för själva tvätten av dukarna, här bör du tänka på val av temperatur och vilket tvättmedel du använder för att tvätta dukarna.

Temperatur

Temperaturen spelar roll när det gäller att rengöra dina mikrofiberdukar. För att få bort smuts och behålla kvaliteten på dukarna, rekommenderar jag att tvätta dem i en temperatur mellan 30 till 40 grader.

Det är en bra balans, varmt nog för att effektivt bryta ner och avlägsna oljor och smuts, samtidigt som det är skonsamt nog för att inte skada mikrofibern.

Tvättmedel

Kör dukarna med vanligt tvättmedel så länge det inte är en Torkduk Exklusiv du tvättar. Då är det Alkalisk avfettning eller Multirengöring du ska använda.

Torkning av mikrofiberdukar

Efter att ha tvättat dina mikrofiberdukar, är nästa steg att torka dem på rätt sätt för att behålla kvalité och funktion.

  • Lufttorkning - häng upp dukarna på ett tvättställ eller liknande och låt de hänga tills de är torra och fina.
  • Torktumling - tumla varsamt, men finare dukar så som vår Torkduk Exklusiv ska du tumla i en tvättpåse.

3 tips för att få mikrofiber att hålla längre

Använd rätt duk för rätt syfte

Kom ihåg att olika mikrofiberdukar är gjorda för olika uppgifter. Använd dem på det sätt de är avsedda för att maximera deras effektivitet och livslängd.

Byt användningsområde

När en mikrofiberduk börjar visa tecken på ålder eller att den börjar bli lite sliten, använd den istället till andra ytor. Till exempel en duk som tidigare användes för att putsa lack kan istället användas för fälgarna eller till och med för att torka av i köket.

Förvaring av dukarna

Förvara dina mikrofiberdukar i ett rent och torrt utrymme, borta från damm och smuts. Detta förlänger deras livslängd och säkerställer att de är redo för nästa användning.

Att tvätta och ta hand om dina mikrofiberdukar är inte bara viktigt för deras livslängd, det är också avgörande för att bibehålla deras effektivitet.

Genom att följa stegen säkerställer du att dina mikrofiberdukar alltid är i bästa skick. Kom ihåg, det handlar inte bara om att tvätta dem, utan att göra det på rätt sätt. Det är en enkel process som gör stor skillnad.

Frågor och svar

Hur rengör man mikrofiber?

Mikrofiberdukar rengörs bäst genom att tvätta dem i en tvättmaskin på 30-40° med vanligt kulörtvättmedel. För Torkduk Exklusiv, använd koncentrerad Multirengöring eller Alkalisk avfettning istället. Det är viktigt att inte använda sköljmedel för att bevara dukarnas effektivitet.

Kan man tvätta mikrofiberdukar?

Ja, mikrofiberdukar kan tvättas i tvättmaskin. Det är ett enkelt och effektivt sätt att hålla dem rena och behålla deras funktion.

Kan man torktumla mikrofiberduk?

Mikrofiberdukar kan torktumlas, men för att bevara deras kvalitet bör finare varianter, som Torkduk Exklusiv, torktumlas i en tvättpåse för att skydda fibrerna.

Kan man tvätta mikrofiberduk i tvättmaskin?

Ja, det går utmärkt att tvätta mikrofiberdukar i en tvättmaskin. Det är en sjukt enkel och effektiv metod för att hålla dukarna rena och i bra skick.

Vad är mikrofiber för material?

Mikrofiber är ett material bestående av extremt fina fibrer, oftast en mix av polyester och polyamid. Dessa fibrer är kända för sin förmåga att effektivt rengöra och polera olika ytor.

Hur varmt kan man tvätta mikrofiberdukar?

Mikrofiberdukar bör tvättas vid en temperatur på 30 till 40 grader. Detta hjälper till att effektivt avlägsna smuts och oljor samtidigt som det är skonsamt nog för att bevara mikrofiberdukens kvalitet.