Tvätta fälgarna som ett proffs

Att få och hålla bilens fälgar rena och snygga är busenkelt med rätt medel. Fälgarna lever ett tufft liv där de sitter närmast marken och blir snabbt smutsiga.

Med rätt metod, bilvårdsprodukter och efterbehandling kan även du snabbt och lätt få de lika snygga som proffsens. Läs vår guide så går vi igenom hur du rengör dina fälgar på absolut bästa sätt!

Produkter som behövs för att rengöra fälgarna

För att få rent bilens fälgar behövs det kraftfulla saker, de utsätts för mycket smuts ofta vilket kräver ordentliga produkter. För att få dem rena och skydda dem mot framtida nedsmutsning rekommenderar vi att du gör dessa fyra enkla steg.

Rengör fälgar - steg för steg:

  1. Använd kallavfettning för att få bort asfaltsstänk och tuffare smuts.

  2. Spraya på flygrostborttagare för att få bort det sista smutset och flygrosten.

  3. Lägg på och rengör med bilschampo och tvättplatta- eller handske för att få riktigt rent.

  4. Avsluta med att lägga på ett lager med keramiskt spray-lackskydd på fälgarna så att de lättare står emot smuts.

tvättar fälgar med fälgborste pro

Tvätta dina fälgar - en enklare variant (men sjukt effektiv!)

Vill du köra en snabbtvätt av dina fälgar eller har ont om tid? Eller du kanske bara vill vara riktigt effektiv när du tvättar din bil? Följ då dessa stegen. Vi garanterar ett sjukt bra resultat!

  1. Kör på flygrostborttagaren direkt på fälgarna. Låt verka.
  2. Använd vår fälgborste pro för att gnugga bort det värsta smutset.
  3. Spola av med högtryckstvätt.


Svårare än så behöver det inte vara.

Fräscha upp däcken

Ett supertips när du har gjort fälgarna skinande rena är att fräscha upp däcken för att få en riktigt härlig look. 

Använd vår däck- och vinylglans och spraya direkt på däcket och fördela medlet med en svamp. Alternativt spraya direkt i svampen och fördela ut.

Därför ska du tvätta och rengöra dina fälgar

Vem vill inte ha rena, snygga och skinande fälgar? Rena fälgar lyfter din bils utseende och gör att bilen ser attraktiv och välvårdad ut. Smuts kan dölja det snygga utseendet på dina fälgar. Har du dessutom investerat i ett par dyrare fälgar är det självklart att de ska visa upp sig från sin bästa sida! 

Smutsen som sätter sig på fälgarna är oftast  en blandning av bromsdamm, smuts från vägen och asfaltsstänk. Därav är det viktigt att använda rätt bilvårdsprodukter när du tvättar dina fälgar för att få bort alla olika sorters smuts och få ett riktigt bra resultat.

Har du plåtfälgar kan de börja rosta. Fukt binds i smutsen och rosten biter sig fast och sprider sig. På rena fälgar finns det inget som binder fukten utan de torkar snabbare och korrosions- och rostangrepp går inte lika snabbt och du har snygga och hållbara fälgar i många år.

Skydda fälgarna för hållbart resultat

Genom att spraya på vårt keramiska spray-lackskydd efter att du har tvättat ger du fälgarna de bästa förutsättningarna att stå emot smuts.

Vårt keramiska spray-lackskydd fungerar alldeles utmärkt på både plåt- och aluminiumfälgar. Sprayen lägger sig som en hinna som gör att smuts och vatten lättare glider av och fälgarna förblir rena och torkar snabbare. Det gör att du kan vänta längre mellan tvättarna och det blir lättare att tvätta dem nästa gång.

Hur ofta ska man tvätta bilens fälgar?

Rengöring av fälgar ska helst göras med maximalt ca tre månaders mellanrum, men det skadar inte tvätta fälgarna oftare. Allra minst ska fälgarna rengöras grundligt när du byter hjul vår och höst så att de hålls rena och torra under de månader som de ska förvaras. 

Dessutom går det lätt att få rent även på insidan när de inte sitter på bilen.

Bromsdamm på fälgarna är ett stort problem

Varje gång som du bromsar med bilen lossnar det små partiklar från skivor och bromsbackar. En stor del av detta damm lägger sig på fälgarna som flygrost. Bromsdammet består av järn och börjar snabbt att rosta och kan etsa sig fast i fälgarnas yta.

Att rengöra fälgar från bromsdamm är en utmaning om du inte har rätt bilvårdsprodukter, men med vår flygrostborttagare blir jobbet inte bara enkelt utan till och med riktigt roligt. Du fullkomligt ser flygrosten rinna av i en härlig lila färg som du enkelt sköljer av. 

Är fälgarna riktigt angripna kan du behöva en fälgborste för att riktigt komma åt i alla vrår. Flygrostborttagaren är vår egen favorit då du inte bara kan använda den på fälgarna utan kan använda den över hela bilen.

Asfaltsstänk är fälgarnas näst största utmanare

En av komponenterna i asfalt är tjära, och den har en förmåga att stänka upp och lämna svarta prickar och fläckar på främst fälgarna men även på lacken. Tjäran kan vara svår att få bort och ger fälgarna ett tråkigt och smutsigt utseende.

Speciellt på sommaren när solen värmer upp asfalten och tjäran blir mer flytande och flyktigare. Då kan du behöva ta till kallavfettning eller lim- och tjärlösaren som båda effektivt och enkelt löser upp tjäran. 

Vanliga frågor och svar om fälgtvätt

Kan fälgar blir skadade när jag tvättar de?

Nej, inte så länge du använder bilvårdsprodukter som är anpassade för tvätt av fälgar. Det är mycket skadligare att inte rengöra dina fälgar.

Kan man tvätta fälgarna med diskmedel?

Att tvätta fälgar med diskmedel är inte helt lyckat då diskmedel är uttorkande och kan skada lacken, använd istället kallavfettning, flygrostborttagare och bilschampo för att få ett riktigt bra resultat.

Kan man tvätta fälgarna med ättika?

Även om ättika fungerar som ett bra rengöringsmedel till mycket, så ska du inte tvätta fälgar med ättika. Speciellt tillsammans med bikarbonat är det inte att rekommendera på fälgarna. Det krävs medel som klarar av flygrost, fett och asfalt och det gör inte ättika.