Fasadtvätt - tvätta husfasaden snabbt och enkelt

Du bör tvätta din husfasad för att den ska hålla sig slitstark och bli trevlig att se på. Du måste också alltid tvätta fasaden innan du ska måla om, annars riskerar du att måla in smutsen och din nymålade husfasad kommer snabbt att se smutsig ut igen.

En ren fasad gör att färgen håller sig längre, ser bättre ut och ger mindre risk för påväxt av svartmögel och alger. Att tvätta fasad utan att måla är därför ett enkelt sätt att hålla sitt hus i fint skick och öka eller bevara värdet på huset.

Prylar och medel du behöver för fasadtvätt

För att göra en snabb, smidig och enkel tvätt av husfasad behöver du följande prylar och medel:

Fasadtvätt: steg-för-steg

1. Förbered rengöringslösningen
Späd ut den alkaliska avfettningen i trycksprutan. För grovt smutsig fasad kan du späda 1 del alkalisk avfettning och 4 delar vatten. Vid normal nedsmutsning räcker oftast 1 del alkalisk och 9 delar vatten.
2. Applicera den utspädda alkaliska avfettningen
Spraya på med trycksprutan över fasaden i lagom stora sektioner så att det inte hinner torka in.
3. Låt verka
Låt dra i 5-10 minuter för bästa effekt.
4. Spola av
Spola av med högtryckstvätten på lågt tryck alternativt gå över med rotborste och spola sedan av med vattenslangen.
5. Upprepa !
Upprepa ovan steg tills du har gått över hela fasaden så har du sedan en ren och fin husfasad!

Vilken är den vanligaste smutsen på husfasad?

Alger är den vanligaste smutsen att få på sin husfasad. I luften finns det även smuts, damm och pollen som sätter sig på husfasaden. Svartmögel är också en form av smuts som oftast fås på norrsidan av en byggnad.

Alger

Alger är den vanligaste smutsen man får på sin fasad. Alger behöver sol och fukt och därför får man oftast de på fasaden mot öster och väster. Alger är ljusgröna eller gröna och är relativt enkla att få bort så här rekommenderar jag en mellanstark dosering av alkalisk avfettning.

Smuts, damm och pollen

I luften finns det smuts, damm och pollen som sätter sig på husfasaden. Detta är enkelt att få bort och här räcker det med att du späder den alkaliska avfettningen i det svagaste alternativet.

Svartmögel

Svartmögel på husfasaden får man oftast på norrsidan av huset. Finns det också träd och växter nära fasaden blir det en fuktig miljö som svartmögel trivs lite extra bra i. Påväxten av svartmögel är ofta brunt eller svart och har du en mörk fasad kan det vara svårt att upptäcka. Här rekommenderar jag att du doserar alkalisk avfettning starkare för att få bort allt vid din tvätt av husfasaden.

Tvättar man inte bort alger eller svartmögel från fasaden kan det på sikt innebära att de tränger sig in i fasadens yta vilket gör att den till slut orsakar skador. Gör du därför en tvätt av husfasaden regelbundet förlänger du livslängden på fasaden.

Doseringsförslag vid rengöring av husfasad

Dosering Smuts
2-5% alkalisk avfettning, resten vatten Damm, smuts, pollen
5-10% alkalisk avfettning, resten vatten Alger
10-20% alkalisk avfettning, resten vatten Svartmögel
Tabell över doseringsförslag vid utblandning av alkalisk avfettning vid rengöring av husfasad

Vanliga frågor och svar om fasadtvätt

När på året är det bäst att tvätta fasaden?

Jag rekommenderar att tvätta fasaden på våren eller sommaren när det är varmt ute. Det ska helst vara molnigt så att inte solen ligger på fasaden där du ska tvätta. Anledningen till detta är att det är relativt torrt i luften under denna period på året och det hinner inte tränga in fukt i fasaden.

Kan man tvätta fasaden med såpa eller diskmedel?

Att tvätta fasad med såpa eller diskmedel är inte att rekommendera. Gör du detta får du bara bort den ytligaste smutsen och du kommer förmodligen att behöva tvätta fasaden snart igen. Använd därför vår alkaliska avfettning istället för en grundlig rengöring av din fasad.

Hur ofta ska man tvätta husfasaden?

Hur ofta du ska tvätta husfasaden beror på vilken färgtyp du har på fasaden samt hur miljön ser ut runtomkring. När du ser små svarta prickar, mögel eller alger är det ett bra tillfälle att göra en tvätt av husfasaden.