Bygg en egen taktvätt och tvätta taket med högtryckstvätt!

Med hjälp av våra tillbehör till högtryckstvättar går det att bygga en riktigt effektiv taktvätt som gör det mycket enkelt att högtryckstvätta taket. Med våra produkter tar du bort mossa och smuts från taket på ett kick.

Ingen mening att lägga dyra pengar på att hyra in ett företag för att rengöra taket när du lätt kan göra det själv. Dessutom är det roligt och det blir ett riktigt bra resultat!

lossar lansen från högtryckstvätten

Så här bygger du en taktvätt

Börja med att skruva av original-lansen på din högtryckstvätt och montera dit en adapter som passar till just din högtryckstvätt. Här hittar du adapter för högtryckstvättar.

Sätt på förlängningsrör till önskad längd. Rören jag använder är från vår underredstvätt men går lika bra att använda för att förlänga sin lans på högtryckstvätten. Egentligen kan man bygga på rören i varandra hur långt som helst. Välj en längd som blir smidig och passar just ditt tak.

Ett supertips är att du sedan kan korta ner och förlänga lansen efter behov efter hur du rör dig över taket när du genomför din taktvätt.

Sätt en av de böjda förlängnings-rören på slutet och tryck dit ett munstycke (mikrolans). Vill du lägga på lite kem så sätt på en foam lance, det funkar sjukt bra.

Jag rekommenderar att du använder dig av vår alkaliska avfettning i foamlance behållaren för detta ändamål.

Blir högtryckstvätten ojämn eller låter konstigt efter du har satt på foam lancen så behöver du ett annat flödesmunstycke med annat motstånd.

Nu är taktvätten klar och nu börjar det roliga - att rengöra taket!

Tvätta taket med högtryckstvätten

Nu är det dags att lägga på kem med foam lancen och förlängningsrören. Placera dig säkert så att du inte kan ramla eller skada dig när du börjar med tvätten. Säkerhetslina är absolut ett måste om du står uppe på taket. 

Jag rekommenderar när du ska tvätta höga tak att du hyr en skylift. Då blir det mycket enklare och säkrare.

Högtryckstvätta tak: Steg-för-steg

lägger på alkalisk avfettning på tak med foam lance

Börja med alkalisk avfettning

Börja med att spruta på alkalisk avfettning med foam lancen. Det behöver inte ligga och dra särskilt länge.

spolar av tak med mikrolans

Spola av taket

Byt sedan till ett munstycke så att du kan spola av taket med vatten.

Tänk på att ha ett lågt tryck inställt på din högtryckstvätt så du inte skadar taket. Nu släpper mossa och smuts direkt.

Gå över hela taket med samma metod.

bild på nytvättat tak

Rent tak!

När du är klar har du ett skinande rent tak.

Vanliga frågor om att tvätta taket med högtryckstvätt

Kan jag tvätta mina takpannor med högtryckstvätt?

Här finns det många olika åsikter. Oftast går det jättebra så länge du använder ett lågt tryck. Allt hänger egentligen på hur takets skick är. Har du ett gammalt eller mer känsligt tak kan du prova att använda en av våra trycksprutor med alkalisk avfettning och sedan spola av med trädgårdsslang. Vid hårt sittande smuts kan du behöva använda en längre borste för att få bort allting.

Kan jag skada taket när jag spolar taket med högtryckstvätt?

Risken är egentligen att det läcker in vatten under taket eller någon av pannorna. Ska du tvätta taket med högtryckstvätt ska du göra det varsamt och ha koll på takets skick. Men man får välja mellan att ha ett smutsigt tak eller ha ett rent tak och riskera att det kortsiktigt kommer in lite vatten som sedan torkar bort.

Varför ska man tvätta taket?

Håller du taket rent så minskar risken för påväxt och mossa som kan skada taket i längden. Vill du ha ett tak som håller länge ska du hålla det rent och tvätta det vid behov.

När på året är det bäst att tvätta taket?

Beroende på var du bor i landet så är det lite olika. Den allmänna rekommendationen är mellan april-september då temperaturen lämpar sig bra för taktvätt.

Hur ofta bör jag rengöra taket?

Beror helt på hur det ser ut där du bor. Bor du nära träd eller skog och det blir mycket löv eller smuts på taket kan du behöva tvätta eller spola av det varje år. Faller det inte ner så mycket på taket kan det räcka med vart tredje till femte år.