Polera strålkastare enkelt med grymt resultat

Stenskott, oxidering och slitage gör att plasten på lyktorna inte släpper igenom lika mycket ljus och det ger bilen ett tråkigt utseende. Dessutom blir sikten sämre när det är mörkt och det kan även ge nedslag på besiktningen. Att byta bilens lyktor kostar ofta flera tusen men som tur väl är kan du enkelt och smidigt renovera dem själv till så gott som nyskick genom att polera strålkastarna. Det är betydligt billigare och lättare än man kan tro! 

Innan du börjar fixa till dina strålkastare

Processen med att renovera bilens lyktor är enkel och effektiv, även de mest slitna strålkastarna kan du få snygga och funktionsdugliga. Är de väldigt slitna, repiga och har tappat sin genomskinlighet kan du behöva våtslipa strålkastarna. Har det inte gått så långt räcker det oftast att bara polera dem.


Polermaskin och poleringstillbehör hittar du här.

Rengör strålkastarna

För att inte riskera att repa lyktorna ytterligare när du börjar renovera dem är det viktigt att durengör dem först. Alkalisk avfettning och högtryckstvätt är en bra start. Är du noggrann och vill göra ett riktigt bra grundjobb avslutar du rengöringen med lerduk.

Skydda området runt strålkastarna

skyddad strålkastare med maskeringstejp

Steg två när du ska putsa lyktglasen är att skydda lacken runt om. Det gör du enklast med vanlig maskeringstejp. Maskeringen gör att du kan polera ända ut i kanter och hörn utan att behöva oroa dig för att repa lacken när du fixar till ytan på lyktorna. Ett alternativ är att ta bort lyktorna och putsa dem separat men det är att göra det krångligare än det behöver vara. Så om du inte ska ta bort dem av en annan anledning kan du låta dem sitta kvar och göra jobbet på plats.

Polering av strålkastare

Bäst för slitna och blekta strålkastarglas.

När lyktglasen inte är speciellt slitna utan ytan ser helt okej ut behöver du bara polera dem för att få dem som nya. På så sätt förlänger du plastens livslängd samtidigt som du bibehåller en bra ljusstyrka och god säkerhet. När det är dags för polering börjar du som vanligt med ett grövre polermedlet, tex. Heavy Cut Compound på en ulltrissa och avslutar med ett finare medel, tex. Finish Compund på en skumtrissa. Då har du både rubbat upp ytan, tagit bort all oxidering och gett den ny glans. För att avsluta arbetet kan du med fördel lägga keramisk detailer som ett skydd på lyktan för att det ska hålla längre.

Steg-för-steg för att polera strålkastare:

  1. Rengör lyktan grundligt
  2. Skydda lacken omkring med maskeringstejp
  3. Mätta ulltrissan med grövre polermedel
  4. Polera med maskin på högt varv
  5. Använd microfiberduk för att ta bort överblivet polermedel
  6. Efterpolera med fint polermedel på skumtrissa
  7. Torka igen med microfiberduk
  8. Ta bort maskeringstejpen
  9. Lägg på keramisk detailer

Hur polerar jag mina strålkastare?

Arbetsgången mellan att polera bilen och strålkastarna skiljer sig inte avsevärt, du kan med fördel använda samma medel och trissor på både bilens lack och lyktor. Använd rikligt med polermedel på trissan och dutta ut över området du ska polera. Använd ett lätt tryck på polermaskinen och låt maskinens rörelse göra jobbet och inte dina muskler.

Skydda strålkastarna

Vill du att ditt arbete ska stå pall för slitage länge rekommenderar vi att du lägger på keramisk detailer på slutet. På så sätt förseglar du alla små porer där oxidering kan ta fart och det blir en tunn hinna som ökar motståndskraften mot mindre skador som repor och stenskott.