Våtslipa strålkastare med enkla medel

Är dina strålkastare riktigt slitna? Räcker det inte med en polering av strålkastarna så är en våtslipning nästa knep du kan prova.
Vänta med att köpa nya strålkastarglas tills du har kört en våtslipning - mycket billigare!

Innan du börjar våtslipa dina strålkastare

Processen med att våtslipa strålkastarglasen är smidig och inte så mycket extra material behövs. Även de mest tråkiga och bleka strålkastarna kan du få snygga och funktionsdugliga igen.

Har det inte gått så långt räcker det oftast att bara polera dem. I den här artikeln utgår vi dock ifrån att dina lyktor är i så pass dåligt skick att behöver våtslipas.

Det du kommer att behöva är:

 • Högtryckstvätt eller vattenslang (för rengöring)
 • Maskeringstejp
 • Våtslippapper i olika storlekar
 • Sprayflaska med vatten
sliten och blek strålkastare med repor

Våtslipning – vid riktigt repiga strålkastare

Beroende på hur djupa reporna är behöver du olika grova slippapper och du kan behöva göra slipprocessen i flera steg.

Börja alltid med att rengöra ytan ordentligt, desto noggrannare du är med grunden desto enklare blir jobbet sen och resultatet bättre.

När strålkastarna är riktigt repiga kan du behöva börja med ett så pass grovt papper som ett 400-papper för att få bort de värsta reporna. Ta dig sedan papper för papper upp tills du fått ett bra resultat, vi rekommenderar att du avslutar med minst ett 2000-papper.

Lyktglaset kommer att vara mjölkigt efter att du har våtslipat det, det sista steget, polering är det som får glaset att bli riktigt snyggt och genomskinligt igen.

Steg för steg för att våtslipa strålkastare

 1. Rengör billyktorna noggrant
 2. Maskera runt lyktorna
 3. Blöt ytan och slippappret med vatten
 4. Slipa tills ytan är jämn, spraya på mer vatten vid behov
 5. Torka bort sliprester
 6. Byt till ett finare papper och repetera steg 4 och 5 tills du får ett jämnt resultat
 7. Avsluta med att polera ytan med polermaskin

Rengör strålkastarna

För att inte riskera att repa lyktorna ytterligare när du börjar våtslipa dem är det viktigt att du rengör dem ordentligt först.

Alkalisk avfettning och högtryckstvätt är en kombination som funkar riktigt bra, finns det riktigt ingrodd smuts från tex. tjära eller flygrost bör du använda medel för de ändamålen.

Skydda området runt strålkastarna

Steg två när du ska slipa lyktglasen är att skydda lacken runt om. Det gör du enklast med vanlig maskeringstejp. Maskeringen gör att du kan slipa ända ut i kanter och hörn utan att behöva oroa dig för att repa lacken.

Slipa med våtslippapper

Varje slipcirkel tar ca fem minuter på varje lykta, vi rekommenderar att du slipar för hand, det är inte speciellt tungt och du får absolut bäst resultat.

För att slippappret ska fungera optimalt är det viktigt att använda vatten. Ta en vanlig sprayflaska med vanligt kranvatten och spraya både på ytan och våtslippappret innan du sätter igång.

Kontrollera så att du har slipat över hela lyktans yta innan du byter till ett finare papper.

Du kommer inte att nå slutresultatet endast genom att använda våtslippapper utan den sista finishen får du genom att polera glaset med polermedel.

Grovlekar på våtslippapper för lyktglas

1. Börja med ett 400-papper om glasen är rejält repiga
2. 800, räcker ofta som första papper annars som andra papper
3. 1200 näst sista grovleken
4. Minst ett 2000-våtsplippapper innan polering

Polera efter våtslipning

När du har nått önskat resultat genom att våtslipa billyktorna avslutar du med att polera strålkastarnas yta med polermaskin. På så sätt får du tillbaka den genomskinliga ytan och den matta ytan är ett minne blott.

Nu kommer du verkligen att kunna se hur fina lyktorna har blivit efter allt arbete. Klicka här för att komma till vår guide för polering av strålkastare.