Bilvårdsguide

Här kan du läsa om allt som du kan tänkas behöva veta inom bilvård, rekond och att tvätta fordon.

Det är mycket enklare att ta hand om bilen än vad många tror. Vi befinner oss i en tid idag där det enkelt går att få tag på riktigt bra proffsprodukter för att tvätta bilen och få den ren. Med rätt produkter så blir det hur enkelt som helst att få toppresultat och vem som helst kan få till det oavsett ålder.

När man ska köpa grejor för att tvätta en bil så kan det vara bra att ha ett visst antal grundläggande medel som alla bör ha. Sen kan man grotta ner sig hur mycket som helst i bilvård, men det finns iallafall några medel som jag tycker att alla bör ha, och det är dessa tvättmedel och rekondprodukter som kommer göra störst skillnad på resultatet och på hur enkelt arbetet blir.


Jag ska tvätta min bil utvändigt, vad behöver jag?

Det är lite svårt att svara på på rak arm, men här listar jag dom produkterna som jag själv valt ut och som jag tycker är dom allra viktigaste som man bör ha för att kunna göra en riktig, bra och grundlig biltvätt som blir väldigt enkelt att utföra.

Alkalisk avfettning: Används för att ta bort flugor i fronten, för att tvätta bilar, båtar, husvagnar, husbilar, för att ta bort mossa, lera, för att rengöra gummimattor och textilmattor m.m.

Kallavfettning: Används för att ta bort asfaltsprickar, oljafläckar, diesel, fettfläckar och annat fettlösligt.

Flygrostborttagare: Används för att ta bort flygrostprickar från lack och kan även användas på fälgarna.

Fälgsyra: Denna använder du för att göra ren riktigt smutsiga fälgar, detta medlet kommer att kunna göra ren ett par fälgar som är precis hur smutsiga som helst, det är detta medel som man använder när ingenting annat fungerar.

Bilschampo: Ett riktigt bra schampo är viktigt att ha för slutfinishen av biltvätten. Bilschampot gör det sista jobbet innan det är dags att spola av och torka bilen torr.

Interiörrengöring eller APC för ALLT det invändiga: För insidan av bilen så anser jag att du endast ska behöva använda ett enda medel, samma medel för plastdetaljer, skinnsäten, ratten, gummidetaljer, vindrutan m.m. Med en Multirengöring som kan användas överallt och som tar bort all typ av smuts är väldigt lämpligt då.

Torkduk för att torka bilen torr efter man tvättat:  En bra torkduk torkar hela bilen torr på nolltid, lämnar inga streck efter sig och gör att du får ett riktigt bra resultat som ser ut som en rekondare har gjort tvätten.

Fälgborste: Om du vill ha dina fälgar riktigt riktigt rena så rekommenderar jag att ni kör med en fälgborste tillsammans med fälgsyran när ni ska göra ren fälgarna från flygrost. Denna fälgborste är tillräckligt hård för att skrapa bort smutsen men också tillräckligt skonsam för fälgarnas lack och skadar inte fälgarna.


Jag ska rekonda / städa min bil invändigt, vad behöver jag?

Köp vårat interiörkit så har du medel för att få hela insidan av bilen som ny. Det innehåller 4 produkter:

 1st Multirengöring som du använder för att rengöra ALLA ytor, även för att putsa glasrutorna.

1st Rekondborste interiör / exteriör som du ska använda för att pensla medlet med på alla ytor där du inte kommer åt med trasa.

2st Torkduk keramisk mikrofiber som du ska använda för att torka Multirengöringen med och som kommer att med sina små mikrofiberporer som är taggiga fånga upp skräp och damm och inte lämna något efter sig.


Hur putsar man glasrutorna på bilen enklast?

Här använder du våran Multirengöring och en helt torr Glasduk. 

Spraya på medlet på rutan, överdriv inte. Torka sedan ytan noggrant rätt länge ända tills glasrutan är riktigt torr och inga ränder syns. Vänd på duken så fort som den börjar bli för blöt, med en blöt duk får du aldrig bort flammigheterna och strecken som annars blir.

Stå med fördel med solen rakt igenom den ruta som du ska torka, då ser du enkelt om det blir några flammor eftersom flammigheten endast kommer att synas i solljus.


Hur ska jag rengöra och skydda mina fälgar?

Fälgarna kan man tycka vara lite svårare att få ren än själva bilens lack. Det beror på att fälgarna sitter så nära vägen och bilens bromsar. Fälgarna tar upp massvis av asfalt från vägen oavsett om du kör på sommaren eller vintern så kommer asfalten sprätta upp.

Men främst blir det väldigt mycket bromsdamm på fälgarna, och det är omöjligt att undvika. En del av bromsdammet är enkelt att tvätta bort eller spola bort med vanligt vatten i princip, men en del av dammet innehåller flygrost, då kan det vara lämpligt att använda en flygrostborttagare eller fälgsyra. Fälgsyran är endast avsedd att användas på fälgarna medans flygrostborttagaren kan användas överallt på hela bilen inklusive fälgarna.

Som skydd för dina fälgar kan du använda Keramisk Spary-lackskydd eller Keramisk Detalier. Dessa produkter kommer inte göra att dina fälgar är skinande ren hela tiden. De hjälper dig vid nästa tvätt att smutsen inte sitter exakt lika hårt som en fälg som inte är behandlad.


Vilken produkt för rengöring och skydd av läder är bäst?

Det är onödigt att köpa en dyr produkt som endast är avsedd för att göra ren skinn och läder. Med min Multirengöring så gör du enkelt ren både skinnsäten, ratten som är av läder men även hela inredningen. Min Multirengöring är det meningen att man ska späda ut, den blir ej mindre effektiv om du späder ut den.

 Med spädningen 0.5L Multirengöring och 2 liter vatten så har du betalat 72kr för 2.5 liter färdig Multirengöring.


Hur gör man ren gummimattor i bilen?

Att få ren gummimattorna i bilen kan vara svårt om man inte vet vilket medel som man ska använda. Oftast så ser dom lika dassiga ut igen efter tvätten när dom torkat igen. Ibland använder man shampo eller kallavfettning vilka är helt fel medel för detta. Här ska du använda alkalisk avfettning och helst en rekondpensel som du kan arbeta bort smutsen med. Om du använder denna kombination så kommer mattorna bli jättefina igen.


Hur gör man ren tygmattor i bilen?

Att få ren tygmattorna i bilen kan vara svårt om man inte vet vilket medel som man ska använda, men det är samma princip som att rengöra gummimattor, men använder samma typ av medel. Ibland använder man shampo eller kallavfettning vilka är helt fel medel för detta. Här ska du använda alkalisk avfettning och helst en interiörborste som du kan arbeta bort smutsen med. Om du använder denna kombination så kommer mattorna bli jättefina igen.


Vad är det för skillnad på alkalisk avfettning, kallavfettning och tjärlösare?

Kallavfettning använder man för att få bort asfaltsfläckar, fett, tjära, olja, dieselfläckar, bensinfläckar, lim m.m. Kallavfettning är petroliumbaserad vilket innebär att den är uppbyggd på olja (petroliumbaserad avfettning).

Alkalisk avfettning är en vattenbaserad avfettning och fungerar på ett helt annat sätt än sistnämnda kallavfettningen. Alkalisk avfettning löser insekter, flugor, blodfläckar, lera, mossa, damm o.s.v. Det är alkaliska avfettningen som gör att ytorna ser ren ut efter att du använt den. Man kan exempelvis använda den alkaliska avfettningen i Foamlance eller skumpåläggare då det fungerar som ett utmärkt tvättmedel. Denna avfettning är suverän att använda om man vill snabbtvätta bilen. Spraya på alkalisk avfettning och spola av bara, det kommer att ge ett förvånansvärt bra resultat.


Kan man använda avfettning på plast?

Ja, du kan använda alkalisk avfettning på alla typer av plast, oavsett om det är lackerad plast eller helt vanlig svart omålad plast som exempelvis på stötfångare och plastlister.

Kallavfettning, asfaltsborttagare eller tjärlösare ska man vara lite försiktigare med på vissa typer av plast däremot. Man kan absolut använda den på plastytor som är lackerade i någon färg, för då spelar underlaget ingen roll, oavsett om det är metall eller plast. Men på plastytor som är omålade såsom vissa kofångar, lister och dörrlister så bör man ibland iaktta försiktighet, det beror helt och hållet på vilken typ av plast som tur har, i 90 fall av 100 så är det ingen fara och ingenting händer, det är oftast när man står i solen eller när plasten är varm och man sprayar på kallavfettning som det kan bli skador då medlet brinner fast och torkar in och missfärgar plasten.

Senaste från youtube